hlpJak citovat

 Souhlasím s podmínkami užití databáze EDA      Rozlišovat malá a velká písmena      Zobrazit heslář
kimčipodst. s. neskl.
…rozhodli vyloučit kuřata z jídelníčku školních kuchyní: v Římě, Miláně a Neapoli je konzumují jako dřív. Řada podnikatelů už zjistila, že obavy z ptačí chřipky mohou být i dobrým byznysem. Jihokorejský gigant LG nabízí klimatizaci s antivirálním filtrem. Firma uvádí, že filtr je pokryt antibakterickou látkou, výtažkem typického korejského předkrmu kimči. Podle korejských badatelů se kuřatům po kúře kimči prý daří lépe…Hospodářské noviny
2006
kimčipříd. neskl.
…u nás sám šéfkuchař, který představuje denní nabídku. Oba jsme naladěni na mořské plody, kterými je podnik pověstný. Spoléháme na pána kuchyně a necháme se překvapit. Neodoláme sklence šampaňského, ke které nám číšník přináší amuse bouche, tedy jednohubku jako pozdrav z kuchyně v podobě humrové sušenky s chobotnicovým tataráčkem a kimči majonézou. "Tady se nepřipíjí na zdraví, ale na pověstnou bohyni štěstí Fortunu. Tu potřebujeme všichni," pozvedá sklenku Kreysa…Hospodářské noviny
2015
kimčipodst. s. neskl.
…kuchyně. "Korejské jídlo jíme se ženou každý den," říká. České kuchyni se sice nevyhýbá, ale přece jenom má nejraději jídla, na která je zvyklý a připomínají mu domov. Nakoupit ty správné suroviny prý v Praze není těžké. "Je tu pár dobře zásobených korejských obchodů." V chladničce pana Kwona pokaždé najdete kimči, tedy kvašené čínské zelí v pálivé omáčce, které je základem korejské kuchyně. "Připravuje ho moje žena," říká Chang Ho Kwon, "stejně jako domácí sójové mléko a nakládaný medvědí česnek." Jeho manželka Jeong Yeun se pousměje a přikývne…Ego!
2015
kimčipodst. s. neskl.
Jang Hyeon-sok vaří tradiční korejská jídla, která mají stále více příznivců i v zahraničí. Sám je inovuje polévkou z tradičního kimčiHospodářské noviny
2015
kimčipodst. ? neskl.
Ukázka české kuchyně šmrncnuté exotikou. Konfitovaný vepřový bok tu servírují s napařovanými knedlíčky bao a korejským zelím kimči. Nečekané, ale fantastické…Ego!
2015
kimčipodst. s. neskl.
Ve vyzdobené místnosti se na stole vyjímají barevné mističky. Omeleta s jarní cibulkou, sladké brambory, sójová omáčka - a samozřejmě několik druhů kimči. První je klasické. Další z křupavých okurek. A třetí, věřte nevěřte, ze čtyři roky kvašeného zelí. Nezní to moc lákavě. Čekám spíš podivný zážitek, hůlkami nabírám malý kousek… Ale je vynikající, opravdu. Jemné, zároveň výrazné. Trochu neznámé, tím spíš však lahodné. Sedíme v Centru pro tradiční jihokorejskou kuchyni, vzdáleném zhruba…Magazín Víkend Dnes
2018
kimčipříd. neskl.
Ve vyzdobené místnosti se na stole vyjímají barevné mističky. Omeleta s jarní cibulkou, sladké brambory, sójová omáčka - a samozřejmě několik druhů kimči. První je klasické. Další z křupavých okurek. A třetí, věřte nevěřte, ze čtyři roky kvašeného zelí. Nezní to moc lákavě. Čekám spíš podivný zážitek, hůlkami nabírám malý kousek… Ale je vynikající, opravdu. Jemné, zároveň výrazné. Trochu neznámé, tím spíš však lahodné. Sedíme v Centru pro tradiční jihokorejskou kuchyni, vzdáleném zhruba…Magazín Víkend Dnes
2018

© Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., realizace: FoxCom, s. r. o.

Správa neologických excerpčních sbírek Neomat, funkčnost a supervize databáze EDA: Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro veřejnost: Albena Rangelova, CSc., PhDr. Zdeňka Tichá, Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro odbornou veřejnost Ivona Tintěrová.
Analýza a architektura softwarového systému: Ing. Tomáš Liška, Ph.D.; vývoj softwaru: Ing. Lukáš Janda a Ing. Martin Marek; grafické zpracování: Bety Širůčková.
Program EDA a modul pro veřejnost byly zprovozněny v rámci výzkumného záměru AV0Z90610521 Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století  (2005–2011).

Poslední aktualizace obsahu webu:   16 04 2024