Databáze excerpčního materiálu Neomat, verze 3.0
Excerpční program EDA
Oddělení současné lexikologie a lexikografie
Databáze excerpčního materiálu Neomat (2015) [online]. Verze 3.0. Praha: Oddělení současné lexikologie a lexikografie Ústavu pro jazyk český AV ČR. Cit. 2024-12-02. <http://neologismy.cz/>.
rychlosůl | podst. ž. | ||
Po dvaceti měsících už kýta vypadá tak, jak ji známe z italských lahůdkářství, kde se pohupuje nad pultem. Nemůžu tomu věřit, a tak se dávám do pátrání: Žádné bylinky? Cukr? Červené víno? A co rychlosůl? Italové zatvrzele vrtí hlavami a při slově rychlosůl (známá dusitanová směs) se div nepokřižují. "Děláme to pořád stejně jednoduše a pomalu jako za Římanů," vysvětluje mi Lucca, jeden z průvodců, "s jediným rozdílem. Tehdy se šunka připravovala jen v zimě. Někdy od sedmdesátých let ji můžeme díky lednicím vyrábět po celý rok," dodal a omluvně rozhodil rukama, jako… | Pátek Lidových novin | ||
2009 |
rychlosůl | podst. ž. | ||
Masné výrobky se ale úplně bez aditiv neobejdou. A používaly se i v minulosti. Pokud je masný výrobek růžový, určitě najdete ve složení tolik diskutovaný dusitan sodný (E250). Je to stará známá rychlosůl, která přináší šunkám a salámům růžovou barvu, ale také brání růstu patogenních clostridií, které produkují klobásový jed botulotoxin. Protože dusitany nejsou úplně bez rizika pro zdraví (způsobují ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet kyslík v těle), je jejich množství limitováno. A aby nemohlo být překročeno, smí se přidávat jen ve směsi se… | Mladá fronta Dnes | ||
2012 |
rychlosůl | podst. ž. | ||
…samozřejmě od masa. Bude toho zase plný internet. Než tento nudný postní čas nastane, je třeba si trochu užít. Zatím je proto internet plný diskusí o šunkovarech. Našli jsme jednu, která upozorňuje, že také šunkovar je neokázalý prostor ducha. Může se v něm odehrát zázrak. … Borůvka: Holky, a co tzv. rychlosůl? Bejby: Dusičnan draselný. To je svinstvo. Bez něj je ovšem šunka bez chuti a šedivá jako zapraná fusekle. Proto se doporučuje všem hospodyňkám, které si vyrábějí zaručeně domácí šunku bez přísad, aby ji řádně prosypaly dusičnanem. Nazývá se to šunkový paradox… | Respekt | ||
2013 |
rychlosůl | podst. ž. | ||
Kolem Pragandy, dusitanové směsi pro přípravu masných výrobků, se často vedou diskuse. Zejména nakolik je tato řeznická (uzenářská) rychlosůl vhodná pro výrobu zdravých domácích produktů. Což o to, v masném průmyslu to bez jejího použití prakticky nejde, hlavně při uzení, konzervování, nakládání. Dodává na barvě i trvanlivosti potravin, přispívá k jejich stabilitě. "Éčko" s označením E250 sice nepatří v rozumné míře mezi nejškodlivější, ostatně dusitany a dusičnany se k… | Ego! | ||
2017 |
© Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., realizace: FoxCom, s. r. o.
Správa neologických excerpčních sbírek Neomat, funkčnost a supervize databáze EDA: Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro veřejnost: Albena Rangelova, CSc., PhDr. Zdeňka Tichá, Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro odbornou veřejnost Ivona Tintěrová.
Analýza a architektura softwarového systému: Ing. Tomáš Liška, Ph.D.; vývoj softwaru: Ing. Lukáš Janda a Ing. Martin Marek; grafické zpracování: Bety Širůčková.
Program EDA a modul pro veřejnost byly zprovozněny v rámci výzkumného záměru AV0Z90610521 Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století (2005–2011).