hlpJak citovat

 Souhlasím s podmínkami užití databáze EDA      Rozlišovat malá a velká písmena      Zobrazit heslář
rychlosůlpodst. ž.
Po dvaceti měsících už kýta vypadá tak, jak ji známe z italských lahůdkářství, kde se pohupuje nad pultem. Nemůžu tomu věřit, a tak se dávám do pátrání: Žádné bylinky? Cukr? Červené víno? A co rychlosůl? Italové zatvrzele vrtí hlavami a při slově rychlosůl (známá dusitanová směs) se div nepokřižují. "Děláme to pořád stejně jednoduše a pomalu jako za Římanů," vysvětluje mi Lucca, jeden z průvodců, "s jediným rozdílem. Tehdy se šunka připravovala jen v zimě. Někdy od sedmdesátých let ji můžeme díky lednicím vyrábět po celý rok," dodal a omluvně rozhodil rukama, jako…Pátek Lidových novin
2009
rychlosůlpodst. ž.
Masné výrobky se ale úplně bez aditiv neobejdou. A používaly se i v minulosti. Pokud je masný výrobek růžový, určitě najdete ve složení tolik diskutovaný dusitan sodný (E250). Je to stará známá rychlosůl, která přináší šunkám a salámům růžovou barvu, ale také brání růstu patogenních clostridií, které produkují klobásový jed botulotoxin. Protože dusitany nejsou úplně bez rizika pro zdraví (způsobují ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet kyslík v těle), je jejich množství limitováno. A aby nemohlo být překročeno, smí se přidávat jen ve směsi se…Mladá fronta Dnes
2012
rychlosůlpodst. ž.
…samozřejmě od masa. Bude toho zase plný internet. Než tento nudný postní čas nastane, je třeba si trochu užít. Zatím je proto internet plný diskusí o šunkovarech. Našli jsme jednu, která upozorňuje, že také šunkovar je neokázalý prostor ducha. Může se v něm odehrát zázrak. … Borůvka: Holky, a co tzv. rychlosůl? Bejby: Dusičnan draselný. To je svinstvo. Bez něj je ovšem šunka bez chuti a šedivá jako zapraná fusekle. Proto se doporučuje všem hospodyňkám, které si vyrábějí zaručeně domácí šunku bez přísad, aby ji řádně prosypaly dusičnanem. Nazývá se to šunkový paradox…Respekt
2013
rychlosůlpodst. ž.
Kolem Pragandy, dusitanové směsi pro přípravu masných výrobků, se často vedou diskuse. Zejména nakolik je tato řeznická (uzenářská) rychlosůl vhodná pro výrobu zdravých domácích produktů. Což o to, v masném průmyslu to bez jejího použití prakticky nejde, hlavně při uzení, konzervování, nakládání. Dodává na barvě i trvanlivosti potravin, přispívá k jejich stabilitě. "Éčko" s označením E250 sice nepatří v rozumné míře mezi nejškodlivější, ostatně dusitany a dusičnany se k…Ego!
2017

© Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., realizace: FoxCom, s. r. o.

Správa neologických excerpčních sbírek Neomat, funkčnost a supervize databáze EDA: Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro veřejnost: Albena Rangelova, CSc., PhDr. Zdeňka Tichá, Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro odbornou veřejnost Ivona Tintěrová.
Analýza a architektura softwarového systému: Ing. Tomáš Liška, Ph.D.; vývoj softwaru: Ing. Lukáš Janda a Ing. Martin Marek; grafické zpracování: Bety Širůčková.
Program EDA a modul pro veřejnost byly zprovozněny v rámci výzkumného záměru AV0Z90610521 Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století  (2005–2011).

Poslední aktualizace obsahu webu:   25 11 2024