hlpJak citovat

 Souhlasím s podmínkami užití databáze EDA      Rozlišovat malá a velká písmena      Zobrazit heslář
umeboshipodst. ? neskl.
Málokdo před dvaceti lety věděl, co jsou japonské švestičky umeboshi a vy jste o nich věděl podrobnosti. Měl jste už tehdy jasno, kudy se dáte? | Umeboshi jsou speciální japonské švestičky, které se několik let fermentují v dřevěných kádích a dlouho se suší. Japonci je používají jako osvědčený lék na řadu potíží. Je prokázáno, že mají mimo jiné silný antibakteriální účinek. Už před rokem 1990 mě přitahovala zdravá výživa a všechny informace o ní. V té době…Jihlavský deník
2013
umeboshipodst. ? neskl.
Na oleji orestujeme cibuli, pórek, mrkev i petržel, vše si předem nastrouháme či nakrájíme nahrubo. Smícháme s vařenou čočkou, přidáme česnek, ochutíme umeoctem, což je ocet z malých švestek umeboshi, spolu s majoránkou směs rozmixujeme. Vmícháme bílky a lněná semínka. Plech vyložíme pečicím papírem a klademe pomocí lžíce malé hromádky - placičky. Pečeme dozlatova v troubě při 200 °C asi 10-15 minut…Internet
2012
umeboshipodst. ? neskl.
…či doplnění enzymů a také jako podpůrná léčba při nemocech. … Švestičky obsahují bílkoviny, umešvestky minerály a tuky v dvojnásobném množství nežli jiné druhy ovoce. Jsou zvláště bohaté na vápník, železo a fosfor, mangan, sodík, hořčík apod. Tyto látky jsou zde obsaženy ve stoprocentně vstřebatelné podobě, na rozdíl od chemických napodobenin. Umeboshi mají zásaditý účinek, který způsobuje vysoký obsah zásaditých minerálů a přítomnost kyseliny citronové…Českobudějovické listy
2005
umeboshipříd. neskl.
…se jako prevence před různými nemocemi, jsou dobré na posílení imunity, na doplnění minerálních látek či doplnění enzymů a také jako podpůrná léčba při nemocech. V Japonsku se hojně používají jako domácí lék při nachlazení, anemii, nemocech trávicího traktu, únavě, zvracení, osteoporóze apod. V prodejnách zdravé výživy lze koupit nakládané umeboshi švestičky, umeocet, umepastu a tablety z umešvestek…Praktická žena
2010
umeboshipříd. neskl.
Pikantní kebaby # … Na kuřecí kebaby: 400 g kuřecích prsíček, 1 polévková lžíce čerstvého zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička umeboshi pasty (můžeme vynechat), 1/2 červeného chilli, nakrájeného najemno, 1 vejce, rozšlehané, olej na opékání. V misce důkladně smícháme rukama ingredience pro hovězí kebab, vytvarujeme do kuliček a necháme 30 minut v chladničce. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, odstraníme semínka z chilli a pokrájíme najemno. V misce důkladně smícháme…Ona Dnes
2018
Export dat
cls

Pro import exportovaného souboru dat ve formátu *.csv je třeba při načtení do programu Microsoft Excel 2010 v Průvodci importem textu zaškrtnout pole Oddělovač textu, pak stisknout tlačítko Další. V kartě Nastavení oddělovačů dat je nutné v sekci Oddělovače vybrat volbu Středník. V poli Textový kvalifikátor je třeba vybrat volbu " a potvrdit tlačítkem Další. Pak už je možné nastavit si v Průvodci importem textu v poli Náhled dat formát textu v jednotlivých sloupcích: obecný, text, datum nebo Neimportovat sloupec (přeskočit). Výsledek exportu potvrdíme tlačítkem Dokončit.

© Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., realizace: FoxCom, s. r. o.

Správa neologických excerpčních sbírek Neomat, funkčnost a supervize databáze EDA: Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro veřejnost: Albena Rangelova, CSc., PhDr. Zdeňka Tichá, Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro odbornou veřejnost Ivona Tintěrová.
Analýza a architektura softwarového systému: Ing. Tomáš Liška, Ph.D.; vývoj softwaru: Ing. Lukáš Janda a Ing. Martin Marek; grafické zpracování: Bety Širůčková.
Program EDA a modul pro veřejnost byly zprovozněny v rámci výzkumného záměru AV0Z90610521 Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století  (2005–2011).

Poslední aktualizace obsahu webu:   16 07 2024