Databáze excerpčního materiálu Neomat, verze 3.0
Excerpční program EDA
Oddělení současné lexikologie a lexikografie
wakame | podst. ? neskl. | ||
Při konzumaci syrových řas v sushi, rolkách wakame nebo polévce miso se do střev Japonců opakovaně dostávaly mořské bakterie, které tvoří povlaky na stélkách řas, a některé z těchto bakterií si podle všeho vyměnily část své genetické informace s bakteriemi, které žijí v lidských střevech. Předaly jim své užitečné enzymy. Srovnání genomů střevní mikroflóry ukázalo, že geny pro… | Pátek Lidových novin | ||
2010 |
wakame | podst. ? neskl. | ||
Salát z wakame # 100 g řasy wakame, 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce rýžového octa, 6 lžiček sezamového semínka, 1 chilli paprička, 3 lžičky cukru. Wakame namočíme na 10 minut do vlažné vody. Potom vodu, v níž byla, slijeme a řasu přelijeme ještě jednou, tentokrát horkou vodou, pouze na pár vteřin. Potom wakame propláchneme studenou vodou. Rýžový ocet a sójovou omáčku smícháme, přidáme cukr podle chuti a nakonec přidáme omytou a na kousky nasekanou chilli papričku… | Magazín Víkend Dnes | ||
2016 |
wakame | podst. ? neskl. | ||
Každý má nějakou pracovní deformaci. Jakub Krejčík tu svoji během oběda nezapře. Když míchá japonskou polévku miso, jen tak mimochodem poznamená: "Tyhle mořské řasy wakame obsahují hodně fosforu. Určitě by se neměly jíst každý den. Dá se z nich ale získat vysoce výživný olej. Ten používáme." Sedíme v asijské restauraci Ha Long v Uhříněvsi na kraji Prahy. Kousíček odtud sídlí firma Jakuba Krejčíka. Vyrábí nutriční nápoj s názvem Mana… | Ego! | ||
2017 |
wakame | podst. ? neskl. | ||
…nudle, podstatnou součástí je silný vývar a pak už se přidává leccos. Záměrně nehovoříme o polévce, byť k tomu vývar s nudlemi může svádět. Je to prostě jídlo, tradiční a zároveň progresívní a kreativní. Vývar může být masový, rybí i zeleninový, nejčastěji se přidává vepřové maso, vejce, houby, řasy nori, wakame nebo kombu, sójová omáčka, pasta Miso, ale třeba i ryba. Nicméně pro základní rozlišení jsou stále klíčové nudle. Podle jejich druhu se rozlišuje ramen udon, kdy se používají širší bílé pšeničné nudle, a ramen soba, do něhož se dávají tmavší pohankové nudle. Ramen je návykové jídlo, jednak díky tomu, že… | Reflex | ||
2018 |
wakame | podst. ? neskl. | ||
…hradem. Většího zážitku se vám aktuálně v Praze nejspíš nedostane. … V duchu japonské tradice jde vlastně o jednoduché kombinace perfektních surovin: třeba ústřice s granitou z citrusu ponzu, mušle svatého Jakuba s wasabi smetanou, krab s omáčkou bagna cauda, tatarák z tuňáka s cuketovým květem připraveným v tempuře nebo řasy wakame s kumquaty. Když se projíte k hlavnímu chodu, jímž je hovězí steak wagyu s koláčkem z houbového risotta, poznáte obrovské spektrum chutí, vůní, struktur a jejich kombinací. Ty navíc podtrhuje párování pokrmů s koktejly, jimž dominuje sake, japonská whisky či citrus yuzu (ten reprezentuje jednu z nejúžasnějších chutí, jaké znám… | Reflex | ||
2019 |
© Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., realizace: FoxCom, s. r. o.
Správa neologických excerpčních sbírek Neomat, funkčnost a supervize databáze EDA: Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro veřejnost: Albena Rangelova, CSc., PhDr. Zdeňka Tichá, Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro odbornou veřejnost Ivona Tintěrová.
Analýza a architektura softwarového systému: Ing. Tomáš Liška, Ph.D.; vývoj softwaru: Ing. Lukáš Janda a Ing. Martin Marek; grafické zpracování: Bety Širůčková.
Program EDA a modul pro veřejnost byly zprovozněny v rámci výzkumného záměru AV0Z90610521 Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století (2005–2011).