Databáze excerpčního materiálu Neomat, verze 3.0
Excerpční program EDA
Oddělení současné lexikologie a lexikografie
zmrzlinárna | podst. ž. | ||
…a moji zmlsanou rodinu včetně mě tu nechal. Tak jsme se doma rozhodli, že si ji tedy budeme vyrábět sami. Původně jsme neplánovali ji i prodávat, jenže pak jsem začal pronikat do té výroby a došlo mi, že profesionální stroje jsou značná investice. Aby se nám vrátila, otevřeli jsme si zmrzlinárnu - a pak začali dodávat i do restaurací a kaváren… | Respekt | ||
2013 |
zmrzlinárna | podst. ž. | ||
Jan Hochsteiger (36) # Řemeslný zmrzlinář, majitel pražské zmrzlinárny a kavárny Creme de la Creme. Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze vystudoval geodézii, pracoval jako zeměměřič. V roce 2002 začal pomáhat ve zmrzlinárně v centru Prahy, kterou předloni převzal a nyní ji provozuje společně s partnerkou Pavlínou. Čtyři roky žil v Itálii, v Bologni navštěvoval zmrzlinářskou univerzitu Carpigiani… | Týden | ||
2017 |
zmrzlinárna | podst. ž. | ||
Evropské firmy vyrobí ročně zhruba tři miliardy litrů zmrzliny a prodají ji zhruba za šest miliard eur (téměř 160 miliard Kč). K průmyslové produkci přispívají i drobní neprůmysloví výrobci zmrzlin, kteří studenou pochoutku prodávají v cukrárnách, kavárnách či specializovaných zmrzlinárnách. Ti se na celkové produkci zmrzliny podílejí zhruba desetinou. Průměrný Evropan podle odhadů ročně sní více než šest litrů zmrzliny. Největšími milovníky zmrzliny na světě jsou Novozélanďané. Každý obyvatel sní v průměru 28 litrů ročně. Češi v průměru zkonzumují 3,7 litru zmrzliny ročně. Vedle českých výrobků se v obchodech… | Hospodářské noviny | ||
2017 |
zmrzlinárna | podst. ž. | ||
…z čerstvých, sezonních ingrediencí a nejlépe lokálního původu. Zmrzlina tak kopíruje vývoj v dalších potravinářských odvětvích, kdy nemalá část zákazníků začala odmítat produkty velkých nadnárodních firem a rozhodla se utrácet za jídlo sice dražší, zato s poutavým příběhem o jeho původu či prospěšnosti pro lidské zdraví. Čím víc malých řemeslných zmrzlináren vznikalo, tím víc sílila potřeba se odlišit. Zmrzlina se rovněž v mnohem větší míře etablovala jako dezert pro dospělé, kteří si dopřejí mnohem komplikovanější chuti, než je prostá vanilková či čokoládová. Málokteré dítě by asi stálo třeba o zmrzlinu ze sýra brie s redukcí z červeného vína, kterou své zákazníky… | Pátek Lidových novin | ||
2017 |
zmrzlinárna | podst. ž. | ||
V pražské zmrzlinárně Angelato, jež má nyní v metropoli tři pobočky, můžete "okoštovat" avokádovou, rýžovou či kopřivovou zmrzlinu. Pro fajnšmekry nabízí skutečné skvosty - datle a zázvor, okurkové mojito, mák se švestkami, dýně hokaido nebo špenát. Za pozornost stojí také parmezán a vlašský ořech. Milovníci estetiky pak určitě ocení ledovou pochoutku v podniku Amorino… | Týden | ||
2018 |
Pro import exportovaného souboru dat ve formátu *.csv je třeba při načtení do programu Microsoft Excel 2010 v Průvodci importem textu zaškrtnout pole Oddělovač textu, pak stisknout tlačítko Další. V kartě Nastavení oddělovačů dat je nutné v sekci Oddělovače vybrat volbu Středník. V poli Textový kvalifikátor je třeba vybrat volbu " a potvrdit tlačítkem Další. Pak už je možné nastavit si v Průvodci importem textu v poli Náhled dat formát textu v jednotlivých sloupcích: obecný, text, datum nebo Neimportovat sloupec (přeskočit). Výsledek exportu potvrdíme tlačítkem Dokončit.
© Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., realizace: FoxCom, s. r. o.
Správa neologických excerpčních sbírek Neomat, funkčnost a supervize databáze EDA: Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro veřejnost: Albena Rangelova, CSc., PhDr. Zdeňka Tichá, Ivona Tintěrová; koncepční řešení modulu pro odbornou veřejnost Ivona Tintěrová.
Analýza a architektura softwarového systému: Ing. Tomáš Liška, Ph.D.; vývoj softwaru: Ing. Lukáš Janda a Ing. Martin Marek; grafické zpracování: Bety Širůčková.
Program EDA a modul pro veřejnost byly zprovozněny v rámci výzkumného záměru AV0Z90610521 Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století (2005–2011).